Op stap met Garmin Etrex legend Hcx

Sinds februari ’08 is Garmin de trouwe gezel op onze fietstochten. Tijdens deze winterstop lijkt  het me een goed idee om wat uitleg te geven hoe hij ons van nut is.

legend_hcx1

Zoals elk gps-systeem dient hij vooral om ons op koers te houden. Dit kan op 2 manieren. Enerszijds volg je tracks (dit is wat ik het meest doe) of anders maak je met specifieke software een rit en volg je de vrij gedetailleerde aanwijzingen.  Hoe ga ik te werk.  Enkele dagen voor er zich een vrije dag of weekend aandient volgt ondergetekende nauwgezet de weerberichten . Bij mooi weer wordt er gezocht naar een fijne fietstocht. De leuke fietser , Tour de Frans (what’s in a name), fietsen moet kunnen en sinds enkele maanden ook djino’s fietswebsite zijn de sites waar ik mijn licht ga opsteken.  Na de keuze ga ik op zoek naar een track van de route. Een track is een electronisch kruimelspoor. Op verschillende tijdstippen worden de coördinaten van plaatsen opgeslagen. Dit gebeurt op geregelde tijdstippen en als je ze met elkaar verbindt ontstaat er een wegbeschrijving.  Deze tracks vind ik opnieuw bij Djino of op de website van toerisme Oost-Vlaanderen . Verder neus ik nogal eens bij GPStracks , deze nederlandse site heeft ook een ruim aanbod van Vlaamse routes. Om te eindigen is het goed de webstek van Vlaanderen-fietsland te vermelden, hier vind je buiten de tracks nog een schat aan informatie om een gezellige fietsuitstap (meerdaags?) te plannen. Er zijn nog andere  sites waar je tracks vindt maar met voornoemde kom je al ver. Eens de track gedownload start ik mapsource een programma waarmee je de tracks kunt bekijken en ze naar je garmin-toestel kunt uploaden.

mapsource1

Meteen maak ik gebruik van dit programma om een print-out van de track te maken. Mits wat vouwen past die mooi onder het doorzichtig plasticfolie van mijn stuurtas. Soms lukt het niet om de track naar de Garmin up te loaden. er verschijnt slechts een deel van de track en de route is slechts voor de helft of minder te volgen. Dan is GPs Trackmaker een goede oplossing.

gpstrackmaker

Met dit minder krachtig sharewareprogramma  laad ik de volledige track naar Garmin.  De track verschijnt in de tracklog en dient eerst nog bewaard te worden.

tracklog21

Daarna vind je dan de track terug bij de opgeslagen tracks. Met de tuimelknop (dit heb ik uit de handleiding, zelf kom ik daar in geen 100 jaar op) kan je hem selecteren. Op dezelfde wijze kan je de track tonen op het scherm.

tracklog

Bij het starten van de tocht moet je dan via de functie tracback het volgen van de track opstarten. Je dient met  de tuimelknop een punt aanduiden waar je naar toe wilt tracbacken. Nu dat is kunst. Als je niet wat oplet denkt Garmin dat je terug wilt en gidst hij je naar de verkeerde richting. Mits wat zoomen en proberen lukt dit toch wel. Soms stel ik mij tevreden met gewoon het traject of spoor op het scherm. Ik raadpleeg Garmin als het verkeerd lijkt te gaan.Kaartgegevens zoals bij Belgian Topomap, waar bossen, kapelletjes, rivieren, beken velden en gebouwen worden weergegeven helpen om zich onderweg te orienteren.  Om het hoofstuk tracks te beëindigen is het goed te vermelden dat er op site van toerisme Oost-Vlaanderen er nu een routeplanner is. Met deze kan je een route langs het Oost-Vlaams knooppuntennetwerk uitstippelen. Vervolgens kan je van deze route een track downloaden. Echt leuk.

routeplanner_oost-vlaanderen

Kaarten zoals City Navigator Europe en beter nog Routeplanner Belux zijn samen met Mapsource meer dan kaarten, echte routeplanners.
Mapsource

citynavigatoreurope

Op de PC kan je waypoints of bestemmingen ingeven waarna er een route gemaakt wordt. Dit kan ook op de Garmin zelf. Routeplanner Belux volgt fiets- en lange afstandroutes om de tocht te bepalen.

Als we in Charente Maritime waren heeft de City Navigator ons bijgestaan in het maken van enkele mooie tochten. Soms stuurde hij ons een drukke departementale op maar door de band hadden we veel fietsplezier. Je kan de wijze van routeren instellen op fietser, wandelaar of voor het rijden met de auto. Je kan onverhard vermijden alsook  autowegen. Meestal lukt dit.

routeplanning

Buiten het navigeren is Garmin van nut bij het geotaggen van foto’s. Tijdens het fietsen onafgezien van welke kaart dat je gebruikt kan je de Garmin een tracklog doen aanmaken. Dit is dus het kruimelspoor van de afgelegde tocht. Bij het einde sla ik deze tocht op en eens thuis wordt, via de functie interface en USB-kabel, de bewaarde track naar de PC gebracht. Dan synchroniseer ik de gemaakte foto’s, die van datum en uur voorzien zijn, met de gemaakte tracklog. Hiervoor gebruik ik het programma geosetter.

geosetter

Daarna worden de foto’s in Picasa geladen, bewerkt en vervolgens geüpload naar Picasa webalbums.

picasa

picasa_webalbumsZoals je kan zien worden de geotags ook in de webalbums bewaard. Het is dan ook een prachtig hulpmiddel om de tocht te herinneren en de foto’s te kunnen plaatsen.

foto_geotagpicasa_toeroverzichtBuiten de blog laad ik de foto’s ook op naar websites zoals Panoramio.

panoramia

Of Locr

locrOp deze sites krijg je een kijk over hoeveel keer je foto’s werden bekeken en in Locr leer je wat over de streek waar je de foto’s hebt gemaakt. Sommige foto’s geplaatst op Panoramio worden weergegeven in Google Earth. Soms krijg je ook apreciaties.Dit alles is leuk om volgen en een bijkomende motivatie om erop uit te trekken gewapend met onze fototoestellen. Zo hier stopt de korte kijk achter de schermen van onze blog. We hebben aan onze Garmin al veel plezier beleefd, hij blijft zeker onze metgezel en dit hopelijk voor nog talloze fietstochten.

Advertentie

19 gedachten over “Op stap met Garmin Etrex legend Hcx

Voeg uw reactie toe

 1. Ikzelf teken mijn routes uit met behulp van de dvd’s NGI topografische kaarten. Ik exporteer dat dan als gpx-bestand en dan kan ik het (via mapsource) naar mijn gps laden. Ik vind de topo-kaarten van ngi nog altijd het duidelijkst om routes te plannen.

  Verder ga ik die geosetter zeker eens bestuderen, want zoiets zoek ik al langer.

 2. Kan men meerdere routes opslaan via de micro Sd kaart en deze selecteren als men ze wil fietsen of moet men telkens terug naar de pc om een nieuwe route in te lezen terwijl men de andere op de Gps wist Ik heb onlangs de eTrex HC gekocht en ben nog zoekende
  Dank voor uw reactie

  1. Beste Marcel,
   Misschien eerst enkele punten uitklaren. Het is goed om nog eens het verschil tussen een route en een track aan te stippen. Een route is een reeks van aanwijzingen gebaseerd op algoritmes verwerkt in de routeplanner. Een track is dan weer een opeenvolging van plaatsbepalingen die samen een tocht vormen. Routes bevatten navigeeraanwijzingen, tracks worden weergegeven en met wat geluk krijg je geluidje bij het naderen van een bocht veel meer hulp geven ze niet.. De grondvesten van een route zijn de waypoints. Die kan je vooraf aangeven op de PC en er een route mee samenstellen. Samen met de route worden de waypoints opgeladen naar de Garmin. Het is mijn ervaring als ik op de Garmin de route selecteer de kaartweergave klopt met deze op de PC. Maar eens ik begin te navigeren herberekend Garmin de route met soms grote verschillen tot gevolg. Het is altijd oppassen geblazen met de routering-instellingen op de Garmin. Daar kan je de “volg de weg opties” instellen. De routes laten berekenen voor fiets, voetganger, auto enz… Verder kan je ervoor zorgen dat U-bochten (rechtsomkeer dus) tolwegen, snelwegen, onverharde wegen en carpoolstroken worden vermeden. Bij het samenstellen of het voorbereiden van een tocht is het vooral belangrijk om interessante waypoints aan te maken. Tijdens de tocht ga je dan in het hoofdmenu (tweemaal op de menuknop drukken) naar de find-optie en daar klik je (met de tuimelknop) op Waypoints en daar verschijnen ze. Nu moet je maar kiezen en de routeplanner gidst je ernaar toe. Nog een tip maak van je vertrekplaats met jouw Garmin ook een waypoint (in hoofdmenu optie Mark aanklikken). Altijd handig om terug thuis te geraken of je auto terug te vinden in een vreemde stad. Ik gebruik vooral tracks . Ik hoop in de nabije toekomst onder een mooie lentezon eens de combinatie van knooppunten en routering uit te testen. Wellicht hoor je er nog van in een volgend verslag.
   Veel navigatieplezier
   Stef
   Bij het nalezen zie ik dat ik nog een vrij belangrijk punt ben vergeten. Bij het opladen van de routes, met het programma Mapsource laad je meteen ook de waypoints op. Steden of adressen kunnen ook gezocht worden in de Garmin zelf. In het hoofdmenu moet je de functie “zoek” tuimelknoppen, daar kan je steden, adressen en nog andere zoeken. Maar vooral deze 2 zijn interessant. Als je opnieuw op de menuknop klikt kan je zelf de naam ingeven.

 3. Hier een enthousiaste beginner. Gebruik nu vooral de nieuwe Garmin Etrex bij het Mountainbiken. Had verwacht dat met het uploaden van tracks de GPS mij ook echt door het bos zou loodsen met behulp van de Kompas – richting aanwijzing. kan zijn dat dit nog niet lukt ivm een instelling. Ben wel zeer gecharmeerd van de duidelijke en bedieningsvriendelijke gebruikermenu’s. Sjef…. petje af voor de uiterst duidelijke beschrijving van hoe je met de Garmin werkt. Super! Nb Weet jij misschien of je MTB routes kunt downloaden en dan ook de routeaanwijzingen geeft bij het volgen van de track. Voor alle duidelijkheid nu moet ik de kaart aanwijzing volgen. Echter bij het Mountainbiken gaat het meestal hard en onbenulig…op het moment dat je op een klein schermpje kijkt vlieg je snel de greppel in of staat er weer een boom in de weg……

 4. prachtige uitleg ivm het GPS-toestel maar: Garmin werkt met GPX bestanden en bij Djino download je de tracks in gdf. Garmin wilt dat NIET lezen. Aub, leg eens uit hoe je dat voor mekaar krijgt. Groet

  1. Beste Hugo,
   Ik heb het even nagekeken bij Dj!no en inderdaad hij biedt de routes aan in GDB-bestanden. Deze bestanden zijn eigen aan Mapsource en verzamelen track, waypoints, routes en kaarten. Nu weet ik niet met welk programma of tool jij je tracks naar je Garmin wil uploaden. Met Mapsource zou dit geen probleem mogen zijn. Je hebt daarbij de mogelijkheid om zaken die je niet wenst routes, waypoints of tracks uit te vinken zodat die niet mee upgeload worden..
   Je kan Mapsource downloaden op:
   http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209
   Nog enkele alternatieven:
   http://www.gpsvisualizer.com/gpsbabel/
   http://www.sackman.info/
   Beiden zijn kosteloos te downloaden.
   Ikzelf heb er geen ervaring mee daar ik over Mapsource beschik.
   Groetjes
   Stef

 5. hey Stef, dank voor je reactie. MapSources heb ik wel degelijk, maar toch wou het niet lukken. Maar de 2 tips zijn goud waard en het programmatje ‘WinGDB3’ bij http://www.sackman is zelfs in het nederlands en de tracks komen mooi te voorschijn. Dank. MapSources wel moeten dg. Updaten. Dit is een schitterend initiatief voor beginners zoals ik die hier DE informatie kunnen vinden

 6. net een 4-daagse fietsvakantie (met de vrouw) achter de rug in het Hageland. Eindelijk de trackback kunnen uittesten zoals door Stef werd uit de doeken gedaan.Verloopt perfect jong.Was wat sceptisch door je uitleg over het “een kunst om je begin/eindpunt te vinden” maar als je voor je de tracks van je pc naar de Etrex overzet, eerst het begin en het einde een aangepast icoontje voorziet,(vb. een P (parking) of een kerk/station of iets dergelijks is het een fluitje van een cent om dit op je overzicht terug te vinden. Nadien inzoomen op bvb. 500 meter en wat een plezier zeg. Groet

 7. een 4-daagse wandelverkenning van de streek rond Poperinge/Vleteren onder de voeten. De Garmin Etrex is dus echt onmisbaar geworden. Nog even deze tip meegeven>wanneer je je wandelingen en/of fietsroutes opslaat en deze liggen nogal dicht in mekaars buurt of ze overlappen mekaar voor bvb. 1km, is het aangewezen om de waypoints die je aanduid in een verschillend kleurtje (daguitstap1=blauw/daguitstap2=rood/geel of groen)te plaatsen. Kwestie van de route op het GPS-toestel gemakkelijker te onderscheiden. Groet

 8. Je moet het volgende eens proberen, geraak er niet aan uit.
  Ga naar de site http://sport.be.msn.com/cyclingtour/2011/nl/
  en download bij de routes de 114km. voor Garmin.
  Wanneer ik via Gps trackmaker het bestand naar mijn etrex overzet is deze route opeens 186km ipv 114km geworden?
  Weet iemand wat ik verkeerd doe?

 9. Hallo Stefan, ik wil wel eens kijken maar ik zie nergens ‘routes’ vermeld staan. Onder wat of waar zitten die verborgen? groet

  1. Hoi, wel als je naar Cycling Bank van de Post gaat en dan naar Peter van Petegem Classic, routes, 141km dan kan je die track of route (geraak er niet meer aan uit) downloaden. Moet je eens proberen en zien welke afstand de tracks op uw gps is.

   Groeten
   Stefan

 10. ik zie geen download mogelijkheid. Wel een vermelding dat wegens werken in Ellezelles het parcours is ingekort. Ik vermoed dat u over een vorige versie beschikt (2009-2010) zonder inkorting

 11. ok, ik heb ze gedownload en op de kaart zie ik 144km in totaal, zal dus wel juist zijn. Na het downloaden en het opslaan in MapSource>> met rechts op de route of tracks klikken en geselecteerde track op kaart weergeven aanklikken. Ze zal in het rechter gedeelte verschijnen, eventueel nogmaals met rechts op de route klikken en via Track eigenschappen kan je het een ander kleurtje geven of er vlaggetjes of iets anders als aanduiding op weergeven

 12. hoi, heb alles gedaan wat u geschreven hebt maar na het overzetten op de gps krijg ik een afstand van 92.48km ipv 144. Volgens mij komt dit omdat verschillende tracks elkaar overlappen.

 13. geen idee wat er mag schelen. Probeer dan dit eens>> alle PvP-routes wissen en herbeginnen. Succes

 14. Ben ook nieuwe Garmingebruiker van de (occasie) Etrex Legend HXc en liet op mijn Facebook Tijdlijn https://www.facebook.com/jeanmarc.vanbelle en dan 17 augustus een link na naar dit prachtige topic. Zal zelf deels de Etrex gebruiken vooral om gewoon in het ‘wilde weg’ ongepland te rijden tot ik ongeveer m’n trainingsafstanden heb, bij voorkeur langs waterwegen. Ben wel nog benieuwd of ik nog best de http://www.gpsshop.be/product/156564/43648/195370/category-190820-fietsnavigatie/garmin-city-navigator-nt-europe-microsd-sd.html best koop voor 89 EUR om ook in Frankrijk langs kanalen en zo te kunnen rijden, want over de grens kreeg ik enkel nog op uitzoomniveau de Europese grote steden te zien. Ik las op andere fora dat je soms best bij tracking het stelsel zet op ‘voetganger’ en je meer dan ruim 7 à 10 km/h moet rijden om biepjes te kunnen instellen bij ‘audio’ om te horen als je ergens af moet slaan. Maar de opmerking klopt ook dat als je fietst, je best het wegdek en de omgeving in het oog houdt en dan zet ik gewoon de display op grote letters dat ik enkel afgelegde tijdsduur, huidige snelheid en afgelegde tijd ziet. Bij het donker worden, wordt trouwens de cijferachtergrond invers gezet dat ze beter leesbaar wordt, maar je kunt ook desgewenst instellen dat de verlichting aan blijft als je toch ’s nachts wil doorrijden, hoewel mijn basisinstelling 60 seconden backlight meer dan voldoende is hiervoor (is ook voor dagtrainingen bestemd, fietsen is 20 X gevaarlijker dan motorijden, vind ik, en ik ben een echte motard en reed al meer dan 1,3 miljoen kilometer in mijn leven met allerhande rijtuigen samen of apart naargelang je deze zin leest). Jean Marc VAN BELLE, info@logocom.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: